Promotie

Patiëntendag Erasmus MC Kanker Instituut

Zaterdag 4 oktober 2014 stond Bedje op de Bank met een stand op de druk bezochte patiëntendag op locatie Daniel den Hoed van het Erasmus MC Kanker Instituut te Rotterdam. Een symposium, maar vooral ook een verwendag waar borstkankerpatiënten in de watten worden gelegd en een bezoekje kunnen brengen aan de zeer gevarieerde (informatie)markt.

Meerdere initiatieven kwamen aan bod waaronder de oprichting van een bibliotheek met op borstkanker toegespitste literatuur en informatie. Bedje op de Bank was meer dan bereid dit geweldige initiatief alvast te voorzien van de eerste harde kaftjes! Vijf groene boekjes met een grote roze strik werden door Bedje op de Bank aangeboden aan Agnes Jager (oncoloog) en Linetta Koppert (chirurg) en Jet van Dam (chirurg).

bedje op de bank bij patientendag erasmus-mc
Foto door Frank Krudde

bedje op de bank bij patientendag erasmus-mc
Vlnr: Agnes Jager (oncoloog), Linetta Koppert (chirurg), Jet van Dam (chirurg) en Tanja van de Wetering (Bedje op de Bank)

bedje op de bank bij patientendag erasmus-mc
Foto door Frank Krudde

Op 10 september 2012 is onderstaand artikel gepubliceerd over ‘Bedje op de bank voor mama’.

Eerste ‘Bedje op de bank’` voor Wim van der Meeren

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren heeft het eerste exemplaar van het boekje ‘Bedje op de bank voor mama’ van stichting ‘Bedje op de bank’' in ontvangst genomen. Het boekje en de stichting zijn een initiatief van CZ-medewerkster Els Heesakkers, een positief ingestelde jonge vrouw en moeder van Coen en Veerle.

Bij Els werd de diagnose borstkanker gesteld toen haar kinderen vier en één jaar oud waren. De impact van deze ziekte op haarzelf en haar gezin waren groot. "Mijn hele wereld stond op z’n kop", herinnert Els zich nog goed. Ze merkte tijdens haar ziekte dat er weinig informatie voorhanden was om haar jonge kinderen voor te lichten in wat haar ziekte inhield en wat ze konden verwachten. Speciaal voor peuters en kleuters miste ze hiervoor de handvaten.

Ontwapenend

Gedurende haar ziekteperiode noteerde Els alle lieve, grappige en ontwapenende uitspraken van haar vierjarige zoon Coen over zijn zieke mama. Dit deed ze met het idee er een kinderboek van te maken. Samen met goede vriendin Tanja van de Wetering ging Els aan de slag. Els schreef het verhaal met de uitspraken van Coen, Tanja maakte de illustraties. Zo kreeg het boekje ‘Bedje op de bank voor mama’ langzaam maar zeker vorm.
Els: "Ik ken Tanja al vanaf de middelbare school. Toen ik ziek was is ze veel bij ons thuis geweest."
Tanja: "Ik kreeg zo een aardig beeld van het reilen en zeilen en de impact van borstkanker. De tekeningen zijn zodoende zeer persoonlijk en vertrouwd, maar wel heel herkenbaar."
Els: "We hebben inmiddels met hulp van veel enthousiaste en betrokken mensen het boekje ‘Bedje op de bank voor mama’ kunnen laten maken. Dit is een mooi begin om het doel van onze stichting te realiseren!"
Tanja: "We hebben allerlei plannen voor de stichting! Onze eerste ambitie is nu om het boekje voor iedereen toegankelijk en verkrijgbaar te maken. En daarna de activiteiten van de stichting verder uit te breiden"
Els: "Je staat er namelijk niet alleen voor. Door kracht en energie te halen uit kleine, positieve dingen kun je wel zelf het verschil maken."
Els en Tanja hebben volop plannen en ideeën voor meer voorlichtingmateriaal. "Verder is het onze ambitie om te inventariseren en in te spelen op de informatiebehoefte aan psychosociale zorg bij jonge gezinnen die worden geconfronteerd met kanker. Daarnaast is ons streven via de stichting en samen met andere organisaties een bijdrage te leveren aan het onder de aandacht brengen van borstkanker."

Boekje voor belangstellenden

Els wilde het eerste exemplaar van het boekje graag overhandigen aan Wim, omdat CZ het mede mogelijk heeft gemaakt dat de eerste boekjes zijn gedrukt. In relatiemagazine Cenz van september is er ook aandacht voor het boekje. CZ-verzekerden kunnen op vertoon van hun CZ Zorgpas het boekje vanaf half september gratis afhalen bij een van de Servicekantoren. Ook voor medewerkers van CZ is een aantal exemplaren beschikbaar gesteld. Heb je interesse, stuur dan een mailtje naar het Marketing Servicebureau. Voor meer informatie over het boekje en de stichting: www.bedjeopdebank.nl.

overhandeging eerste exemplaar van het boekje bedje op de bank voor mama
Els Heesakkers overhandigt het eerste exemplaar van ‘Bedje op de bank voor mama’ aan bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. Fotografie: Frank Hoogers, CZ Studio.
Bron: intranet CZ

Filmpje waarin Els zelf vertelt wat het boekje zo bij zonder maakt.

In het september nummer van CENZ (tijdschrift van CZ over gezondheid) heeft ‘Bedje op de bank voor mama’ een plek gekregen in de rubriek "Prikkels".

CenZ 3_2012 spread prikkels